Окончателно: Плевнелиев води на Калфин с 375 080 гласа

share

Около 24 часа по-късно от законовия срок Централната избирателна комисия обяви крайните резултати от президентските избори.

По закон ЦИК трябваше да обяви окончателните резултати 48 часа след приключването на гласуването на 23 октомври. Официално на балотаж отиват двойката на ГЕРБ Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, която е събрала 1 349 380 гласа, и Ивайло Калфин и Стефан Данаилов от БСП – за тях са гласували на първи тур 974 300 български избиратели, потвърди пред "Фокус" говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Тя обясни забавянето в обявяването на резултатите с тежестта на провеждането на вота 2 в 1.

„Това доведе до забавяне на отчитането на изборните резултати. За да бъде обявено решението на ЦИК, първо трябваше да бъдат въведени секционните протоколи в ОИК, а след това независимо повторно въвеждане на тези протоколи (първите екземпляри от тях) в ЦИК. След това се прави съпоставка, ако има някакви различия – да се види на какво се дължат, ако има разлика. Така че считаме, че е по-важно резултатите да се базират на реални данни, а не на нещо, което не е отчетено до край”, каза Негенцова.

В момента на сайта на ЦИК продължава да има неокончателна информация за междинните резултати от първия тур на президентските избори.

Водещи новини

Още новини