Андрей Райчев: ГЕРБ посегна към кошницата с цялата власт

share

След изборите настъпва нов етап в политическия живот у нас.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ социологът Андрей Райчев.

ГЕРБ получи много голям вот на доверие и посегна към цялата власт в България. В неделя ще видим дали българите ще сложат кошницата с тази власт в ръцете на Бойко Борисов. ГЕРБ има твърдата подкрепа на около 1/3 от българите, с това ще ръководи трите основни власти, което е взривоопасно. Това сме го виждали при Иван Костов, но там тези процеси доведоха до разпад.

Видяхме много добър резултат на БСП, които достигнаха максимума си. Левицата издържа на атаката преди изборите, постигна добър резултат, а загина СДС. Правейки БСП и ДПС свои основни противници, центристката партия ГЕРБ иззе и позициите на десницата, поне така я припознаха гражданите, посочи Райчев.

Волен Сидеров престана да е централен за България с получените 4% на президентските избори и не вярвам оттук нататък "Атака" да има съществено влияние в политическия живот. Много важен резултат от изборите е и успехът на Меглена Кунева, която без партия и структури зад гърба си успя да спечели цели 14% от гласовете, каза още Андрей Райчев.

Политологът Румяна Коларова заяви, че на балотажа ще видим дали мобилизираният електорат на ГЕРБ ще може да постигне добър резултат. "В парламента Бойко Борисов показа, че може без десните депутати, десните избиратели обаче не са като десните депутати, не е ясно дали те няма да се ядосат на ГЕРБ и да подкрепят кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин-Стефан Данаилов", допълни тя.

Според Коларова, Меглена Кунева е дала заявка за бъдещо силно присъствие в центристкото политическо пространство.

Социологът от "Алфа рисърч" Радостина Ангелова посочи, че трябва да изчакаме окончателните резултатитее на Общинската избирателна комисия, за да обявим Йорданка Фандъкова за спечелила кметските избори в София на първи тур, защото резултатът й от 51% (според паралелното преброяване на "Алфа рисърч") е на границата и може да падне под 50% при преброяване на всички бюлетини.

"Балотажи се очертават в 18 областни центрове. Почти навсякъде основен опонент на ГЕРБ е БСП. Струва ми се рано за фанфари и за излъчване на победители, защото не са обработени и резултатите от изборите и в много по-малко общини", каза още Радостина Ангелова.

Водещи новини

Още новини