Калфин: Вредите от добива на шистов газ са много повече от ползите

Булфото
share

Вредите от проучването и добива на шистов газ са много повече, отколкото ползите.

Това заяви днес кандидатът за президент Ивайло Калфин, който беше на посещение във Варна. По думите на Калфин, сред българските граждани трябва да започне дебат за и против добива на шистов газ в страната.

„Лично аз съм изцяло против добива, защото познавам добре технологията, а тя е много опасна за околното среда и за живота и здравето на хората. Тя много лесно може да зарази почвата и подпочвените води”, подчерта Ивайло Калфин.

Той беше категоричен, че това е особено важно за един от най-плодородните райони на България. "Ако стана президент, една от първите ми задачи ще бъде да насроча референдум за добива на шистов газ в България”, каза Калфин. Той е убеден, че ако има някой, който може да спре тази опасна технология, то това са гражданите.

Ивайло Калфин допълни, че в момента в САЩ е поръчано изследване за влиянието върху околното среда на добива на шистов газ, което ще бъде готово през 2012 година и което до голяма степан ще определи дали тези технологии ще имат бъдеще.

„Във Франция идеята е била да се добива газ в туристически региони, а в България - в земеделски. В българския парламент вече има достатъчно депутати, които биха подкрепили закон срещу добива и проучването на шистов газ. За България е изключително важно да има такъв дебат. От месец юни има разрешение на правителството за проучване в района на Нови пазар”, каза още Ивайло Калфин.

Водещи новини

Още новини