Френски евродепутат: Хората в Нови пазар да кажат "Не" на добива на шистов газ

  • 14 октомври 2011 13:57

  • 950
  • 2
Френски евродепутат: Хората в Нови пазар да кажат "Не" на добива на шистов газ
©

Евродепутатът от Групата на зелените Мишел Ривази посети Нови пазар днес по покана на Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, кандидат за президент, издигнат от БСП.

Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска отбеляза, че с Мишел Ривази от месеци дискутират темата „Шистов газ” и заедно са били в Полша, която се готви да добива такъв газ. Калфин каза, че много би искал преди да започне проучване и добив на шистов газ в България да се проведе широко обсъждане, за да знаят всички какви са рисковете.

Той повтори мнението си, че енергийната независимост на България не е свързана с добива на шистов газ. Решение в това отношение ще бъде взето, и според Калфин, най-добре е това да стане с национален референдум. Много е важно гражданите, които живеят в засегнатите райони, да чуят и двете страни, каза още той.

Пред жители на града в залата на Общинския съвет Мишел Ривази говори за рисковете от проучването и добива на шистов газ и начина, по който те са спрени във Франция. През април 2010 г. френското правителство е издало разрешения за проучване за шистов газ за три района, без да уведоми кметовете на населените места, влизащи в тях. Това е предизвикало сериозна реакция в обществото и на 13 юли тази година е приет Закон за забрана на хидравличното разбиване - технологията, с която сега се добива шистов газ.

Мишел Ривази отбеляза, че това е станало, защото във Франция са създадени колективи от граждани и представители на много политически сили. Тя обърна внимание на три неща – трезвото мислене по отношение на енергията, увеличаването на енергийната ефективност и развиването на енергодобив от възобновяеми източници. Евродепутатът заяви, че бъдещето трябва да бъде на енергии, които не замърсяват природата. Мишел Ривази изрази надежда, че хората от този район, в който навярно има доста шистов газ, ще се обединят и ще кажат „Не” на добива му. Тя допълни, че заедно с Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска ще работи в Европейския парламент за законодателство, което да защитава повече хората и природата, но подчерта, че победата е в ръцете гражданите.

Мишел Ривази получи от зам.-кмета Даниела Миронова папка с цялата документация за делото, което община Нови пазар води във Върховния административен съд по повод решението за проучване за шистов газ в района и гражданска подписка, както и икона на Св. Петка, закрилница на Нови пазар, чийто празник се отбелязва днес.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
950 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
обективен

2011.10.15 | 10:50

2
Е това е! Най-накрая някой да се заеме сериозно с този проблем. Направи ми впечатление по какъв начин беше неглижирана темата от Плевнелиев по време на дебата. Ето видео тук: http://www.youtube.com/watch?v=noN2zsgG9ps За сметка на Калфин, който познава много добре темата и работи за нейното разрешаване, то Плевнелиев признава, че има европейски правила и изисквания и ние като страна член на ЕС ще ги спазваме!? А национален интерес дали имаме г-н Плевнелиев? Чували ли сте за него? Продадоха държавата на приятели и не им пука. Не случайно преди дни имаше земетресение заради проби за добив на шистов газ в добруджа. Овчедушие му се вика на това. Долу ГЕРБ!
Дона

2011.10.15 | 10:50

1
Наистина време беше някой да обърне внимание и на мнението на хората ! Първо се опитаха да натровят земята ни с ГМО, а сега искат да унищожат и най-плодородната ни област - Добруджа ! Търпението на българите се изчерпа ! Не сме овце, и ние можем да мислим и имаме собствено мнение и желания и отстояваме на тях !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини