Калфин: За две години управление на ГЕРБ безработицата скочи с 66%

Булфото
share

Проблемът с бедността трябва да бъде обсъден на Консултативен съвет за национална сигурност. Именно с това президентската институция може да вземе отношение по въпроса.

Това каза кандидат-президентът на БСП Ивайло Калфин на дискусия по социалните въпроси, организирана от КТ "Подкрепа". Той допълни, че бедността е заплаха за националната сигурност.

За последните две години в България почти изчезва средната класа. Разтваря се ножицата между малкото на брой, но много богати хора, и многото бедни хора. Проблемът е, че с бюджетната политика на ГЕРБ  вътрешният пазар и търсенето се свиват до минимум. Това принуждава фирмите да се освобождават от персонал и води до увеличаване на безработицата, заяви Калфин.

По думите му, в България безработните са 370 000, а увеличението на безработицата за последните две години е 66 %.

В България се развива процес, в който от икономическа се влиза в социална криза, каза още той. по думите му средствата, с които правителството се бори с безработицата, са намалели три пъти. Според него са неоснователни думите на социалния министър Тотю Младенов, че с европейски средства може да се бори безработицата. Европейските пари само допълват, а не заместват националното финансиране, каза Калфин и допълни, че при срещите си с хората из страната той вижда огромен страх за социалното положение.
 

Водещи новини

Още новини