ЦИК: Вотът бе честен и свободен

Булфото
share

Изборите бяха честни, законосъобразни и свободни, каза пред Дарик председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Ивилина Алексиева.

По думите й добрата оценка на международните наблюдатели се дължи основно на две неща, като първото от тях е новият Изборен кодекс. „Този кодекс вмени задължение на изборните комисии да бъдат много прозрачни и много открити в своята дейност. От друга страна цялата изборна администрация - ЦИК, Районните избирателни комисии (РИК), Секционните избирателни комисии (СИК) и сътрудниците към тях в работата си”, обясни Алексиева.

„По отношение на сроковете голямо предизвикателство за нас беше спазването на 24-часовия срок за произнасяне по определени жалби. Предизвикателство дотолкова, доколкото жалбите не бяха окомплектовани напълно и се наложи отлагане на времето за събиране на пълната преписка, за да може ЦИК да се произнесе адекватно и законосъобразно”, призна Алексиева.

„Има доста сигнали за нарушения, но те не са от характер, така че да поставят под съмнение резултатите от изборите”, посочи още Алексиева.

Водещи новини

Още новини