Близнашки и Гражданският борд се поздравиха за добре свършената работа

  • 13 октомври 2014 15:18

  • 1921
  • 3
Близнашки и Гражданският борд се поздравиха за добре свършената работа
© Булфото

Темата за прозрачността при организацията на изборите на 5 октомври намери своя отговор в дейността на Гражданския борд, който се утвърди като незаменима форма на диалог между официалните власти и гражданското общество. Това каза министър-председателят проф. Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска в началото на заключителното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

„Да се надяваме, че след така добре свършената работа, в близко време ще има излъчено и ново политическо правителство“, коментира премиерът пред участниците в Борда, който днес приключва работата си. Проф. Близнашки подчерта успешното изпълнение на основната задача на служебното правителство да организира провеждането на изборите при нормална обстановка и ръка за ръка с гражданското общество.

„Справихме се успешно със задачата, имаме легитимен резултат от изборите, който не се оспорва“, заяви министър-председателят и добави, че критиките до момента не са свързани с организацията и произвеждането на вота, а с някои разпоредби на действащия Изборен кодекс, каквато е методиката за разпределение на мандатите.

Премиерът подчерта още, че благодарение на работата на Борда някои от най-лошите практики в изборната традиция у нас са били коригирани и даде пример с превантивния ефект по отношение на търговията с гласове. Изборният борд към служебното правителство допринесе и за активирането на българите зад граница.

Министър-председателят Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска не очаква отзивчивост в новото Народно събрание по отношение на промяна на избирателната система. Единствената опция за една радикална реформа е референдумът, каза премиерът пред журналисти, след като участва в последното заседание на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори.

Близнашки изтъкна, че трябва българските граждани да кажат дали биха възприели идеята за смесена избирателна система - 50 на 50, която би преодоляла много от недостатъците на пропорционалната избирателна система. Лансирахме идеята и за задължителното гласуване, което също трябва да мине през референдум, за да не даваме основание за поддържане на тезата, че така се ограничават правата и свободите на отделни групи от населението, коментира премиерът.

Според него това вече е болезнена тема, след като избирателната активност е паднала под 50 процента на последните парламентарни избори.

Премиерът възнамерява да предложи като вариант българите зад граница да гласуват по електронен път. Близнашки заяви, че ще се направят бързи консултации с водещи специалисти в тази област. Той се надява да получим заключения, които да ни позволят да тръгнем смело напред, защото си даваме сметка, че това е рискова операция, мотивира се премиерът.

Ако ни уверят, че има достатъчно гаранции, че няма да има злоупотреби при електронния вот, смятам, че трябва да се въведе в действие, допълни Близнашки. Той препоръча да се върне системата Донт защото тя консолидира гласовете и не се отива към гарантиране на най-малките. Това е тема за сериозна дискусия, умните хора си правят изводите своевременно, заяви Близнашки.

В отговор на въпрос премиерът каза, че протестите след изборите са до голяма степен производни от разпоредби на Изборния кодекс. Ние отидохме много далеч в насърчаването на малките партии, в желанието да се насърчава появата на нови политически субекти постигнахме този ефект, който има своята странична последица - фрагментаризацията на парламента, коментира Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска. По думите му когато се правят промени в изборната система те трябва да отговарят на две изисквания - демократичност и ефективност.

Демократичността е постигната чрез осемте партии в парламента, но страната трябва да бъде и управляема. Не трябва да се допуска прекалено голямо разпиляване на гласовете, за да може да се образува правителство.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1921 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2014.10.14 | 21:40

3
и колко е легитимен един парламент от самопосочили се самогласували и самоизбрали се , ако Вие му казвате избор си е Ваш проблем , моето мнение е че са престъпници / имам достатъчно основания да го твърдя / така Че НЕ гласуването Ми е форма на протест срещу условията наложени на територията и методите на законен грабеж
амет

2014.10.14 | 21:40

2
Ако не сте се самонаградили вече и за "добре свършена работа" сте закъснели.
aaa

2014.10.14 | 21:40

1
Тия сигурно се шегуват ! Май е черен хумор

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини