Бареков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ с премиер Борисов

share

Резултатите на изборите показаха, че народа очаква голямо консенсусно управление. Няма победител на тези избори. Има големи губещи, като тези които не взеха 120 мандата. Има и малко победители. Това са всички партии след трето място.

Това обяви на пресконференция лидерът на "България без цензура" Николай Бареков. Ние сме на мнение, че правителството трябва да бъде излъчено още с първия мандат на ГЕРБ. България няма време и нерви да търпи политически игри. ББЦ ще разговаря с всички партии, които защитават проевропейската политика на България. Новото правителство трябва да бъде съставено след ясно коалиционно споразумение и да има ясна политическа отговорност и подкрепа. Всяка от осемте групи трябва да реши дали ще подкрепи едно такова правителство. Това не означава, че всяка група трябва да има министър а може да участва с даване на кредит на доверие и като конструктивна опозиция. Изказвам лично мнение. Всички лидери на политическите формации накарахме хората да се разочароват от нас. Трябва да направим крачка назад. Хората не отидоха да гласуват и това е показателно, каза още Бареков.

ДПС не трябва да участва във властта. ДПС трябва да излезе в опозиция. БСП също има проблеми за решаване и не трябва да участва в новото правителство. Ние ще излъчим работна група за преговори и ще очакваме покана от ГЕРБ. Тяхно право е да ни поканят или не. В тази група не влиза Николай Бареков. Ние искаме резултатите от тази среща да бъдат прозрачни. Нашите условия няма да бъдат свързани с постове и кадруване, а с правенето на политики, продължи той.

Все още не съм взел решение за моето бъдеще. Едно нещо гарантирам. Аз ще бъда депутат, дали европейски или български, няма значение. Няма да кандидатствам за министър-председател или министър. Аз искам да си запазя партията. Бойко Борисов не трябва да е премиер. Ако и той направи крачка назад като мен, българския народ ще направи две крачки напред. Народът ясно показа, че не иска Бареков, Борисов, Местан за премиери. Това правителство трябва да е без нас, политическите лидери, за да може обществото да го приеме, категоричен беше Бареков.

Абсолютна невъзможна коалиция за нас е с БСП. Те се разпаднаха пред очите ни. Другата такава коалиция е с ДПС. Който се е хванал с тях, не е видял добро. Другите невъзможни коалиции са с партиите, които са срещу европейското членство на България. В този парламент те са повече от една. Говоря за "Атака" и Патриотичния фронт. Цената на бъдещата коалиция ще бъде ясно разписани ангажименти. Не трябва да има задкулисни договорки. Подаваме ръка за преговори, но инициативата не може да дойде от нас, завърши Бареков

Водещи новини

Още новини