Расате може да остане без имунитет

Булфото
share

ЦИК може да свали имунитета на лидера на Българския национален съюз (БНС) Боян Расате и на кандидат-депутатите от партията му, които нахлуха в сградата на комисията, пише "Преса". Това ще стане, ако главният прокурор Сотир Цацаров поиска да падне защитата над националистите, които окупираха за 21 часа бившия Партиен дом.

Във вторник около 15.30 ч. 17 членове на БНС нахълтаха в сградата на народното събрание откъм пл. "Ал. Батемберг". Според говорителят на ЦИК Цветозар Томов част от тях били въоръжени. Те пробили охраната на НСО и тичайки по етажите, търсели къде заседава ЦИК. Сътрудничка на комисията успяла да затвори междинната врата на етажа и разярените националисти не успели да стигнат до залата.

Вчера гардове коментираха, че не могли да ги задържат, тъй като нямат право. Те влезли в една от стаите и заявили, че няма да излязат, докато не бъде разгледана тяхната жалба срещу решение на комисията. То е за спиране на предизборен клип на БНС, в който малко дете развява националния флаг. Според закона децата не могат да бъдат въвличани в политическа агитация.

Няколко часа по-късно около 30 полицаи и жандармеристи влезли в сградата, но не успели да изведат националистите. Около 19.00 ч. хората на Расате сами решили да слязат във фоайето и оттам да продължат "окупацията". На следващия ден около 12.00 ч. Расате и хората му сами излязоха от пред журналисти пред сградата. От ЦИК определиха нахълтването като вандализъм.

Водещи новини

Още новини