Станишев: БСП играе с отбор „А”

Булфото
share

Абсолютно не приемаме тезата на председателя на парламента Цецка Цачева - за закриване на парламента или ваканция около изборите.

Истинският мотив за искането на такава ваканция е, че от ГЕРБ не могат да направят кворум, заяви на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев.


„Споменете си колко пъти ГЕРБ скачаха и казваха - колко е важно да работи парламентът и в първите седмици дори си носеха закуски и вода в пленарна зала. Сега прилагат всякакви хватка, за да правят изкуствено занижени кворуми. Ваканцията обслужва само кампанията на управляващите, защото има около 20 депутати от парламентарната група, които са кандидати за кметове”, обясни Станишев. Според него, не само БСП, но и всички други парламентарни групи трябва да се противопоставят срещу това. Станишев смята, че ГЕРБ няма и законодателни инициативи и затова дори в пленарен ден от миналата седмица са работили само един час.


„Що се отнася до отсъствията на депутатите – когато съм имал ангажименти, съм уведомявал Цецка Цачева. Работата на лидер на партията не може да се сведе само до седене в пленарна зала”, заяви Станишев.


Попитан за вота на недоверие към правителството за провал на цялостната политика, за който от ПГ на Коалиция за България и ДПС говореха преди лятната ваканция, той обясни, че вотът на недоверие не може да бъде самоцел. „Внасяли сме вотове на недоверие към това правителство, когато сме виждали пълни основания”, поясни Станишев.


Той припомни и че в началото на управлението от ГЕРБ са заявили, че е приоритетно влизането на страната в евро зоната. „Нищо лошо, но наред с това държавата спря плащанията към бизнеса. Решението им да спрат тези разплащания, за да постигнат нулев дефицит през 2009 г., уби голяма част от българските фирми, особено в сферата на строителството”, подчерта лидерът на левицата. Според него, наред с премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков, пряка отговорност за това носи и Росен Плевнелиев. „Той е част от политиката, която фалира десетки фирми. И до днес държавата дължи около 250 млн. лева на бизнеса, а към общините задълженията са около 200 млн. лева”, каза Сергей Станишев.


Кандидатпрезидентската двойка на БСП Ивайло Калфин – Стефан Данаилов е перфектна за президентската институция. Разчитаме на много силна кампания. Всеки един от тях има своя добър рейтинг, а съчетанието ще доведе до силна мотивация у хората да гласуват. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.


„Искам да видя точно кой ще бъде кукловод на Калфин и Данаилов, как точно ще ги управлява”, отговори Станишев на коментар, че Георги Първанов е в основата на избора на левицата за кандидат за президент и вицепрезидент.


„Не съм се съмнявал, че БСП ще бъде на балотаж срещу ГЕРБ на президентските избори, още преди номинирането на Данаилов за кандидат - вицепрезидент”, отбеляза Станишев. Той посочи, че е пътувал много из страната през последните седмици и според него, се усеща, че все повече са недоволните граждани от настоящето управление. „Въпреки това все още има хора, които не вярват, че ГЕРБ може да бъде съборена на изборите. Те казват: „не сме доволни от тях, но те имат цялата власт, как можем да преобърнем такава мощна машина?”. Убеден съм, че нашата двойка ще даде много сила и вяра на хората, че това може да се случи”, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.


Той посочи, че все още не са водени разговори с ДПС за президентските избори, а и остава твърде малко време до вота. „Нашата стратегия е – мобилизация на цялата левица, а накрая обединение на всички хора, които не харесват как се управлява България”, категоричен бе Станишев.


Той каза, че в един от следващите дни Стефан Данаилов ще представи своята конкретна визия за ролята си в президентството и допълни, че един от ясните мотиви на Данаилов да се ангажира с президентската кампания, е бил да бъде защитник на българската култура и духовност. „Той го умее, доказал го е като министър на културата, като е постигнал много за театъра, киното, читалищата. Освен той умее да отстоява позициите си много аргументирано. Това са възможно най-добрите кандидатури и БСП играе с отбор „А”, категоричен бе Станишев.

Водещи новини

Още новини