95% от българите в Бурса застават зад ДПС

share

Предварителните проучвания на нагласите на изселническия електорат от Бурса показват около 90 - 95 на сто подкрепа за Движението за права и свободи, според Дружеството за култура и сътрудничество на балканските изселници /Балгьоч/.

Тези дни в авторска статия в централния всекидневник на Бурса вестник "Олай", озаглавена "Защо Партията на справедливостта и развитието /ПСР, управляващата партия на премиера Реджеп Тайип Ердоган/ и Балгьоч са един срещу друг на тези избори", авторът Мустафа Йоздил коментира, че, за разлика от предишни избори, сега турското правителство ще подкрепя новата формация на българските турци - Народна партия "Свобода и достойнство" /НПСД/ начело с Касим Дал и Корман Исмаилов. Решение в тази насока е било взето на среща на отговорни представители на ПСР в Бурса, предаде БТА.

Статията се позовава на изказване на депутата от ПСР от Бурса Мустафа Йозтюрк, председател на парламентарната група за приятелство Турция - България, който заявил: "Ние ще подкрепяме онези политически формации в България, които работят активно за правата и свободите на сънародниците и дават път на младите в политиката. Ние подкрепяме промяната".

Но главният ръководител на Платформата на балканските изселници Дурхан Гюлер, защитавайки тезата, че подобна позиция ще предизвика разцепление в гласовете на сънародниците, заяви: "Това мнение на турското правителство оставям на преценката на българските турци. Но ако гласовете на българските турци се разцепят и всички пострадаме, кой ще поеме отговорността за това?".

Отговорен представител от Конфедерацията на Балканските румелийски изселници, която е твърдо на страната на ДПС, казва, че целта, която са си поставили техните структури /около 250 - 300/, е непременно да се запази целостта на електората на българските турци.

"ДПС начело с Лютви Местан може би няма да успее да спечели депутатски места, колкото в досегашния български парламент, но сигурно ще бъде между потенциалните партньори в едно евентуално бъдещо коалиционно правителство. А това е истинската възможност нашите хора в България да участват в структурите на властта. Затова нямаме намерение да се съобразяваме с директивата на правителството", казва той.

Водещи новини

Още новини