Мешерето бори алъш – вериша с гласове

share

Мешерето ще разобличи търговията с гласове на изборите, пише в. 24 часа.

Това обеща Христо Младенов, който бе избран за приор и оглави Съвета на старейшините на Великото ромско мешере. Това щяло да стане, като с подставени лица бъдат разкрити търговците на гласове и техните поръчители, които после ще бъдат предадени на медиите и властите. Ромската неформална организация, сочена за съд в сянка, излезе на светло за първи път вчера, като организира конференцията си в столичния хотел “Шератон”. В залата бяха представители на мешерето на всички области на България. На президиума седяха 16 старейшини, които бяха облечени във виненочервени тоги като прокурорските. При обявяването на Младенов за приор, той бе загърнат с бяла тога с червен кант, а на гърдите му провисна голям кръст, напомнящ на патриаршески.

Старейшините приеха програма и положиха клетва да спазват неписаните закони на мешерето. Участниците отричат институцията им да е съд и като такъв да противоречи на българската конституция и законите. Според тях мешерето е медиатор и спомага за спадане на социалното напрежение.

Най-честите случаи, с които се занимавало, били за избягали булки и спорове между родове. Решенията на мешерето се вземат в рамките на едно заседание в един ден. Ако те не бъдат спазени, престъпилият ги се отхвърля от общността и се подлага на изолация. Мешерето има йерархия: ром ашундо - член на мешерето, ром баро - старейшина, приор - лидер на старейшините. В съвета пък са представени всички групи от кардарашката общност - ром цъгънияке, нямцур, лъйнеш, дудуланя, жъплеши и тазманаря.

Въпреки че не бе споменат лично, конференцията се разграничи от Христо Върбанов, известен като Ицо Папата, който сам се провъзгласил за шеф на мешерето, без да е избиран. Младенов каза, че ще настоява пред новото правителство да ги подпомогне за възстановяване на доверието в ромите и предоляване на бедността. Той е строителен предприемач още от комунистическо време. Тогава бил съдружник на героя на социалистическия труд Игнат Раденков.

На конференцията бяха забелязани и коалиционният партньор на БСП Тома Томов и Любомир Илиев- Любо Къдравия. Бившият депутат Томов е с 3 г. условна присъда, защото като прокурор в Оряхово е бил подкупен с 500 долара, за да спре разследване. Къдравия пък е разследван за поръчителство на 3 убийства

Водещи новини

Още новини