400 искат да станат депутати

share

11 дни преди старта на кампанията всички основни политически фигури вече са ясни. Ясни са и техните намерения и прогнози. Ако предположим, че те се сбъднат по начина, по който са заявени, в следващият парламент ще влязат 400 депутати, при това - без да е ясна прогнозата на Иван Костов, изчислява БТВ.

Въпреки че от няколко месеца се чуват призиви за намаляване на броя на депутатите на 120 и свиване на управленския апарат в пъти, мераклиите за властта са повече от всякога. Оказа се, че само до момента кандидатите за премиер са над пет, а прогнозните депутати - няколкостотин. Всяка от основните партии вече има своя номинация за министър председател.

Ако ГЕРБ дойде отново на власт, премиер ще е Бойко Борисов. Сергей Станишев номинира Пламен Орешарски, а при „България на гражданите” при победа на премиерския пост ще седне Меглена Кунева. От „ГОРД” са се спрели на проф. Боян Дуранкев.

Освен изброените имена, Волен Сидеров и Яне Янев също са намеквали, че не биха отказали този пост. Единствените, които не искат позицията, са ДПС. Всички обаче имат сериозни очаквания към депутатските места.

ГЕРБ искат 100 „свои” в Парламента. „Ние имаме амбицията да спечелим тези избори”, заяви Сергей Станишев. В редиците на РЗС очакват резултат от между 20 и 25 народни представители.

„Със сигурност ще имаме повече от миналия път, когато вкарахме 21”, прогнозира лидерът на „Атака” Волен Сидеров. СДС пък искат да вкарат около 20-25 народни представители.

От ДПС пък заявиха, че очакват разширяване на географията на подкрепата за тях. Тоест - над 35-те депутати, които вкараха в този парламент.

Водещи новини

Още новини