Корупцията в земеделието пречи на поощряването на българското производство. Също и неразбирането на структурата на хлебопроизводството и продажбата на продукцията. Това изтъкна в интервю за "Денят на живо" доц. д-р Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.
„Масовият хляб не е този отпреди 10-15 години, сега живеем повече по градовете. Той е в търговските вериги, произвежда се от готови хлебопекарни смеси, които се внасят отвън. С освобождаването от ДДС финансираме производителите на тези смеси. По начало бях против тази мярка. Проблемът не е в ДДС, а е преразпределението след това. Данъците трябва да се събират нормално. Хлябът продължи да поскъпва, както и брашното, както и зърното“, обясни той.
„Най-субсидираната стока е зърното, в частност пшеницата, обаче тя отива за износ – около 70-80% от производството ни. Трябва да има единна ставка, след това да се преразпределя през различни механизми“, коментира още д-р Боюклилев.
И направи забележка: "Така и не се научихме, че трябва да произвеждаме българско брашно от българско зърно".