Какво ще стане с цената на хляба от 1 юли при таван на надценката от 15%?

  • 25 юни 2024 14:28

  • 947
  • 1
Какво ще стане с цената на хляба от 1 юли при таван на надценката от 15%?
© Novini.bg/ Canva

Има ли опасност от 1 юли в търговската мрежа да липсва масовият хляб заради влизащия в сила 15-процентов таван на търговската надценка?

"15% е надценката, която се разрешава на търговските вериги. Те по принцип си търсят минимум 30%. При нас е достатъчно висока конкуренцията и не вярвам, че някой от колегите може да си позволи допълнително 15% отстъпка", коментира председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев в "България сутрин".

Целта на мярката е да намали цената на основния хляб, каза той пред Bulgaria ON AIR и допълни, че при решението с нулевото ДДС за брашното и хляба в почти цялата страна стойността е паднала с 20%.

Гръцки производители се разбраха: Хлябът няма да поскъпва

"С тези 15% целта е да се окаже помощ на крайно бедни хора, които не могат да си позволят и хляб. До фалити не вярвам да се стигне. С веригите работят основно големите производители. Ще намерят начин да се разберат с веригите и ще намерят компромисен вариант", смята Людиев.

Малките хлебопроизводители не работят с веригите и тази мярка не ги засяга, подчерта той.

"Големите хлебопроизводители работят основно с линии. Имат затруднения с работната ръка, но не е толкова голямо, колкото при малките и средните хлебопроизводители", заяви Людиев.

Той призова новия парламент да преосмисли нулевото ДДС, тъй като "в цяла Европа хлябът и всички храни са с максимум до 8-9%".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
947 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.25 | 14:32

1
нищо, какво да стане?

Добави коментар

Водещи новини