Тази година килограм автентичен смилянски зрял боб струва 18 лева. Реколтата е с изключително качество, но количествата са ограничени. Много от производителите вече имат договорка за продажби преди още да е приключила напълно беритбата.
Албена Хаджиева отглежда смилянски фасул вече близо половин век. За нея това трудоемко занимание е хоби, страст и допълнителни средства към пенсията. Тази година е отгледала 2,5 декара. Цената за килограм сега е 18 лева. „Всички в района отглеждат фасул – кой за собствени нужди, кой за децата, кой за приятели“, казва кметът на село Смилян Чавдар Червенков.
Противно на масовото схващане, смилянският фасул не е само гигант, а има и дребна разновидност, която е по-вкусна за чорба. С него готви и Албена Хаджиева.
Тази година реколтата е по-скромна заради горещото време. „Продължително време имахме температури 38 градуса - цветовете падат и това намалява реколтата“, казва кметът на Смилян.„Доволна съм. Едрият фасул се роди обаче на ситния като, че ли не беше му годината. Роди се, ама, малко – не е като друг път“, посочва Албена Хаджиева, производител на смилянски фасул.
Пазарът е залят с ментета под названието „смилянски фасул“ – те идват от Албания, Китай и Сърбия. Основната разлика с оригинала е вкусът.
„Вкусът на нашия фасул е по-маслен и по-бързо се уварява“, посочва Адреана Кехайова, служител на читалището в с. Смилян.
Смилянският фасул вирее в само около седем населени места по поречието на Арда с надморско равнище между 820 и 875 метра.