-
19 октомври 2019 16:05
- 899
- 2
"Фасулената столица" Смилян почерпи днес хиляди гости с бобена чорба, приготвена с деликатесния смилянски сорт. Седемнадесетото издание на традиционния Празник на смилянския фасул събра посетители от цялата страна. Производителите на смилянски боб свариха над 15 казана с фасул чорба, приготвяйки близо 6000 порции за празничната трапеза.
Реколтата от смилянски фасул тази година е много добра, заяви пред БТА Силвия Тютюнарова, спечелила конкурса за бобен производител на годината. Около 50 тона са добивите от фасул по горното поречие на Арда, според данни на Кредитната кооперация в Смилян. Новата реколта се продава на приблизително същите цени като миналогодишната - 9-10 лв. за едрия фасул, наричан в Родопите фасулевица и около 8 лв. за пъстрия боб с по-малки зърна. За първа година част от продукцията се изкупува от известна верига хипермаркети в страната, уточняват от кооперацията. Смилянският фасул вече е известен като качество, обяснява Магдалена Ловчалиева, производител на популярния бобен сорт. Тя продава преобладаваща част от продукцията си с поръчки по интернет, разполагайки със собствена интернет страница като земеделски производител.
Общо 46 мозайки и композиции от фасулени зърна участваха в конкурса за пано от боб. В надпреварата се включиха творби на деца от детски градини и училища в Смилян и Смолян. С призови места в кулинарния конкурс са блюдата "Мама и аз- цървулки", запечен фасул със зеленчуци и паста със смилянски боб и манатарки.
Смолянският клуб на професионалните готвачи Chefs Club Smolyan се представи на празника с демонстрация и дегустации на различни ястия със смилянския сорт, експериментирайки с по-съвременни технологии и нови техники. Идеята е да се покаже как бобът може да изглежда по различен начин, обясняват членове Chefs Club Smolyan. Професионалните майстори представиха десертен крем с фасул, боб скордаля, мус от смилянския сорт с крема сирене, както и чипс от пъстрите зърна. Смилянският боб се търси вече много в София и в страната, българинът започва да се връща към корените си и да яде натурални, истински неща, посочват от Chefs Club Smolyan.
Последвайте канала на
Свързани новини
Грузинец, обрал дома на Пике и Шакира: В Испания е фасулска работа да излезеш от затвора
03 октомври 201916:08
В Добричкия регион се очаква да бъде прибран по-малко фасул от миналата стопанска година
16 август 201917:10
В Добричко започна прибирането на фасула
08 август 201917:11
Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион
23 април 201910:30
Каква е тайната на хубавата рибена чорба?
06 декември 202210:01
В Смилян почерпиха хиляди на празника на фасула
29 октомври 202221:57
Официално: Пирин има нови собственици
Левски посяга към титлата, но ЦСКА няма да я даде лесно
Балъков: Имам доста богат опит в подобни ситуации! Надявам се на подкрепа от феновете
Ще продължи ли добрата серия на Пирин и в плейофите?
Фейенорд и Ливърпул ще се договорят за Слот в следващите 48 часа
"Контра": Ще преодолее ли Арсенал най-тежкото препятствие по пътя към мечтаната титла
Коментари 2
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Илина Мутафчиева: С промените в хазарта правим кръпки, така рискуваме да тласнем хората към незаконния хазарт
26 април 202412:50
На първо четене: Депутатите приеха единодушно промени в Закона за хазарта
26 април 202410:57
Главчев: Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора – за дълго, но всички завинаги – няма как
26 април 202413:15
Пеевски: Кирил молеше и скимтеше два месеца да го сдобря с Борисов
26 април 202411:16
Петков отвърна на Пеевски: Не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата
26 април 202412:33
Безплатна имунизация срещу коклюш за бременните между 27-ма и 36-та гестационна седмица
26 април 202413:49
Военнослужещите ще бъдат с по-високи заплати от следващата година
26 април 202412:16
Водещите новини! Увеличението на пенсиите изпревари ръста на заплатите. Кирил Петков: Пеевски е голям и хлъзгав камък на врата на Борисов (и още…)
26 април 202413:37
Готви ли се Русия за лятна офанзива в Украйна?
26 април 202415:21
2019.10.19 | 16:34
Ако имаше и джолан съа боба сигурно и прецедента щеше да е там
2019.10.19 | 17:48
Едва ли, той долна манджа не яде. Там само филе Елена, хайвери..., как ще яде един "прост" боб. Пастички... гилотини :)