Държавен фонд "Земеделие" вдига ставката по помощ "де минимис" за реализация на българско говеждо месо

pixabay
share

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" (УС на ДФЗ) взе решение за увеличаване от 1 100 000 на 1 400 000 лева на бюджета на помощ "де минимис" за покриване на разходите за клане, транспорт и административни документи в сектор "Говеждо месо", съобщават от Фонда.

ДФЗ припомня, че през месец юни 2024 г. беше утвърден бюджет от 1 100 000 лева по минимална помощ "де минимис" за животновъдите в сектор "Говеждо месо", като определеният размер на подпомагане е до 200 лева за заклано говедо. Отчитайки неблагоприятните икономически условия,  Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е направило допълнителен анализ на ситуацията, показващ увеличение на разходите за специализиран транспорт, с оглед повишените изисквания за хуманно отношение при придвижване на животните до кланица, на трудовите възнаграждения, както и на разходите за клане, като същите са пряко свързани с определяне размера на подпомагане. Предвид това е решено подкрепата за едно заклано животно да бъде увеличена до 230 лв.

Помощта има за цел да подпомогне родните производители да реализират отгледаните от тях говеда, а увеличаването на ставката ще се отрази благоприятно и върху дейността на стопанствата.

Над 1 млн. лева отпуска ДФЗ за реализация на българско говеждо месо

Говедата, предназначени за клане, следва да са отглеждани най-малко през последните 4 месеца до датата на клане в стопанството на земеделския стопанин, кандидат по помощта. Те трябва да бъдат продадени от стопанството директно на кланица за клане, заклани на ишлеме или заклани в собствен кланичен пункт/кланица на земеделския стопанин. Необходимо е закланите животни да бъдат на възраст от 10 месеца включително, до навършване на 24 месеца.

Помощта се предоставя за животните, заклани и реализирани в периода 1 юни 2023 г. до 31 май 2024 г.

Предстои да бъдат изготвени указания за предоставяне на помощта.

На 7 ноември 2023 г. управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" одобри 47,5 млн. лева помощ "де минимис" за секторите "Животновъдство" и "Растениевъдство". Изплащането на тази помощ от държавния бюджет е записано в меморандума от 20 септември 2023 г., който бе подписан от правителството и представители на Инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест.

Водещи новини

Още новини