До днес могат да се подадат заявления за подпомагане по схемата "Де минимис"

  • 24 август 2020 06:58

  • 632
  • 0
До днес могат да се подадат заявления за подпомагане по схемата "Де минимис"
© Pixabay

Днес е последният ден , в който животновъди и пчелари могат да подадат заявления за финансово подпомагане по схемата „Де минимис“.

Фонд „Земеделие" разполага  с бюджет от над 30 млн. лева за тази помощ. Предвиденият бюджет по помощта „Де минимис“ за фермери, отглеждащи крави, биволи, овце-майки и кози-майки е 25 660 000 лева. На финансиране подлежат стопани, получили подпомагане по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания 2019 и подали валидно заявление за директни плащания за 2020-а .

Ясни са и ставките - до 40 лева за животно ще получат фермерите, отглеждащи млечни крави като сумата е за първите 50 животни, а всяко следващо получава до 20 лева. До 80 лева е подпомагането за биволи. Животновъдите могат да направят справка за всички ставки в дирекциите „Земеделие“, съобщи БНР.

Ресурсът по „Де минимис“ за пчеларите е 5 млн. лева. Финансовата подкрепа ще покрие част от разходите за отглеждане на пчелните семейства и за възстановяване за загубите от ниските добиви на мед.

Близо 80 процента от тютюна е прибран

Подпомагането ще е до 7 лева на пчелно семейство като по данни от Регистъра на земеделските стопани пред 2020 година на територията на  страната се отглеждат над 700 000 пчелни семейства от над 6 000 стопани. 

Последвайте канала на

Novini.bg
632 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини