Земеделците отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед от 10 години

pixabay
share

За последните 10 години зърнопроизводителите отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед. След лошата 2023 година, 2024-а ще бъде втората поред с изключително ниски добиви и производство на царевица.

Жегата и високите температури през последните месеци са унищожили зърнените култури, като се наблюдават загуби с цели 30%.

Очакванията при нормален сезон са около 700 кг царевица от декар нива. В Русенско обаче очакваният добив е 450-500. Това не е от на-тежките случаи, тъй като има места, където килограмите не достигат и 100.

"По-силно сме засегнати към Силистра, там добивите се движат масово между 200 и 300 килограма. Загубите ще се смятат тепърва, но ще бъдат за стотици хиляди левове, тъй като рентата все още не е калкулирана", обясни Станимир Станчев, земеделец, пред БНТ.

Ето кога ще дадат второто плащане за земеделците за т.нар. украинска помощ

Сушата е основният проблем, а вторият е липсата на напояване в страната като цяло.

"Има колеги, които са си решили частично проблеми чрез кладенци, но това не е кардинално решение. Трябва нова инфраструктура за напояване, но за това трябва и силна държавна политика, а живеем в нестабилни времена. Земеделието е стратегически отрасъл, съответно трябват стратегически решения от нашите управници. Без напояване българското земеделие ще затъва".

Прекалено рано е да се говори за внос, за това трябва да кажат преработвателите. Има и резерви от миналата година, посочи още Станчев.

Водещи новини

Още новини