Земеделците чакат втория транш на т. нар. украинска помощ

  • 30 юли 2024 08:09

  • 275
  • 0
Земеделците чакат втория транш на т. нар. украинска помощ
© Novini.bg/ Canva

Очаква се през бюджетната комисия в парламента да мине одобрението на втория транш от т.нар. украинска помощ за земеделците. Това съобщи пред БНР Костадин Костадинов, председател на Българската аграрна камара след проведената среща в МЗХ на представители на камарата със земеделския министър.

"Поне за момента има надежди за осигуряване на мнозинство по тази тема. Надявам се да се случи до сряда."

Вторият транш е в размер на 330 милиона лева.

Работа на Министерството на финансите е откъде ще дойдат парите, коментира Костадинов, като подчерта, че траншът е разписан.

"При цялото разписано споразумение парите не бяха заложени в бюджета. Когато се изготвяше бюджета, водехме разговори с политическите партии. Асен Василев каза – аз съм пуснал средствата, аз ще се занимавам със земеделците, аз ще се оправя."

Вариантът е при отварянето на бюджета за актуализация заради общините да се използва процедурата, поясни председателят на Аграрната камара.

Няма никаква комуникация с бранша, а годината е тежка, посочи Костадин Костадинов относно исканата оставка на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.

Липсата на пари за изплащане на помощи и отказ да се оттегли заместник-министърът биха могли да провокират протести, смята Костадинов.

"И двете неща – заедно и поотделно."

 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
275 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини