Япония залага на топлоустойчиви сортове ориз

gettyimages
share

Борейки се с недостига на ориз, след като екстремните метеорологични условия опустошиха миналогодишната реколта, Япония се надява, че новите устойчиви на топлина разновидности на нейната основна храна могат да помогнат за предотвратяване на бъдещи шокове в предлагането, пише Ройтерс.

Високите температури и сухите условия през миналото лято доведоха до по-ниски добиви на ориз в ключови региони и влошиха качеството на зърното, което допринесе за най-ниските запаси от 25 години, според официални данни.

Наред с по-голямото търсене - отчасти дължащо се на рекорден брой туристи тази година - супермаркетите в цялата страна се борят да поддържат заредени рафтовете с ориз през последните месеци, а някои наложиха квоти за това какво количество могат да купуват клиентите.

Местното правителство в Сайтама, префектура на север от Токио, която е един от най-горещите региони в страната, се надява, че науката може да предотврати бъдещ недостиг и се движи напред с един от няколкото общонационални проекта за разработване на по-устойчив ориз.

Япония отчете най-топлия си юли в историята тази година.

Високата температура нарушава натрупването на нишесте в оризовите зърна, което ги кара да изглеждат по-матови, изпъстрени с бели петна и по-малко желани за консумация от човека, което оказва влияние върху пазарната стойност на реколтата.

Буря причини проливни дъждове в Северна Япония

"Колкото повече има този мътен, бял феномен, качеството на ориза намалява, което води до спад в доходите на фермерите", посочва Наото Оока, който ръководи отглеждането на ориз в изследователския център за селскостопански технологии на Сайтама.

В центъра изследователите вземат семена от цяла Япония, култивират ги и ги опрашват кръстосано в опит да създадат по-устойчиви сортове като emihokoro или "лъчезарна усмивка", който беше засаден в 31 опитни полета тази година.

Оризът е източник на гордост за Япония, известна с първокласни зърна, които са основата за характерни ястия като суши, но също така е и широко консумирана храна.

Оризът също е една от малкото основни храни, благодарение на които нацията исторически е успяла да задоволява нуждите си в производството. Четвъртата по големина икономика в света внася повече от 60 на сто от своите хранителни ресурси.

Слабият миналогодишен добив е сред факторите, които вдигнаха рязко цените.

Частните запаси от ориз в Япония възлизат на 1,56 милиона тона през юни 2024 г., най-ниският обем в края на сезона от 1999 г., когато за първи път са събрани сравними данни, според министерството на земеделието.

Данните за инфлацията за юли, публикувани миналата седмица, показаха, че оризът, с изключение на известния първокласен сорт кошихикари, е отбелязал най-голямото увеличение на цените от над 20 години.

Въпреки че настоящият недостиг може да бъде облекчен, когато е налична нова реколта още през септември, ограниченото предлагане се очаква да продължи и през следващата година с горещо време, което създава рискове за предстоящите реколти, каза изследователската компания "Би Ем Ай" (BMI) в доклад този месец.

Междувременно правителството е все по-загрижено, че изменението на климата ще застраши най-важната му реколта в дългосрочен план, освен ако не се предприемат действия.

Доклад на земеделското министерство, публикуван през юли, показва, че добивите на неолющен ориз в Япония се очаква да намалеят с около 20 на сто до 2100 г. в сравнение с предходния век.

Според министерството преминаването към устойчиви на висока температура сортове е най-важната мярка за справяне с въздействието на изменението на климата върху оризовите култури и възможния бъдещ недостиг.

Водещи новини

Още новини