Ръстът на заплатите в Япония тази година ще надхвърли инфлацията за първи път от над 30 години

  • 11 септември 2024 15:08

  • 142
  • 0
Ръстът на заплатите в Япония тази година ще надхвърли инфлацията за първи път от над 30 години
© GettyImiges

Очаква се през втората половина на годината заплатите в Япония да нараснат дори коригирани спрямо инфлацията. Ако това се случи, то за първи път от повече от три десетилетия темпът на повишаване на възнагражденията ще надмине този на цените, според анализ на японска компания за управление на активи "Асет мениджмънт уан" (Asset Management One), информира Си Ен Би Си.

Заплатите в Япония се покачват по-бързо, отколкото през 2023 г., сочат заключенията от анализа. Средните месечни доходи в страната са се увеличили с 3,6 процента на годишна база през юли. За сравнение, през същия месец японският основен индекс на потребителските цени, който не взема предвид цените на пресните храни, се покачи с 2,7 процента.

Реалните заплати в Япония – коригирани спрямо инфлацията, през юли са се повишили с 0,4 процента на годишна база. Това е второ поредно месечно нарастване след отчетения за юни ръст с 1,1 процента.

Икономистите на "Асет мениджмънт уан" очакват японските заплати да запазят този темп на растеж това лято, въпреки неотдавнашните значителни колебания на йената и японските фондови пазари.

"Последните три десетилетия в Япония бяха под знака на минимална инфлация и незначителен ръст на заплатите", припомни Юко Иизука, икономист в японската компания.

Заплатите да нарастват по-бързо от инфлацията обикновено означава, че потребителите имат повече разполагаем доход. По-голямата част от този по-висок разполагаем доход ще бъде инжектиран отново в икономиката и ще помогне на Япония да излезе от трите десетилетия на стагнация, добави Иизука.

"Тази стагнация задържа икономиката почти 30 години. Тази норма сега се променя", отбеляза тя.

Печалбите на японските компании достигат рекордна сума през тримесечието април-юни

Други макроикономически тенденции, които стимулират дългосрочния ръст на заплатите, са недостигът на работна ръка в Япония и вероятността слабостта на йената спрямо щатския долар да е достигнала своята най-ниска точка, се отбелязва още в доклада.

Освен това се очаква големите японски компании да повишат заплатите на служителите с 5,28 процента тази година, обяви най-голямата синдикална организация в Япония през март след провеждането на пролетните трудови разговори. Този ход отбелязва най-значителното увеличение на възнагражденията в страната от 33 години насам.

Последвайте канала на

Калина Христова
142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини