Как да подрежем доматите и защо се налага?

Pixabay
share

Реколтите домати са много големи, ако културата се отглежда добре, а доматът е капризно растение.

Нуждае се от слънце и пространство, защото в противен случай листата му се преплитат едно в друго и светлината не прониква равномерно навсякъде. Това води до забавен растеж.

За да се избегне намаляване на добива, е необходимо да се предприеме подрязване на доматите. 

Кое налага подрязване на доматите?

Коренът, стъблото и листата са основните органи на растението.

При доматите листата имат важна роля. От тях зависи храненето и дишането на растението, осигуряват и терморегулацията му в летните горещини. Чрез тях става и изпарението на влагата, което спира пожълтяването и изсъхването на домата. Младите зелени листа са ценни в този смисъл, но старите и сухи листа не носят никаква полза.

Как да преборим плевелите в градината и какви са ползите от тях?

Често старите листа се покриват с петна и изсъхват. Те са вредни за растението, защото носят опасност от гъбички. Това важи най-вече за оранжериите, където гъбичките се развиват бързо и лесно заради температурите и повишената влажност. Затова е добре да се премахнат.

Друга причина за нуждата от подрязване на листата на доматите е заради подобряване на дишането на насаждението. Старите листа не участват във фотосинтезата и не подобряват терморегулацията. Друга причина е необходимостта да се стимулира правилното развитие на плода. Появата на нови колтуци пречи на образуването на плодове. Затова тези издънки е добре да се премахнат.

Кои листа на доматите се подрязват?

Листата, които пречат на приема на въздух от растението, трябва да се премахнат. Това важи особено за оранжерийните домати, при които вентилацията е затруднена, в сравнение с тези в градината на въздух, пише kaktus.bg. 

Може да се премахнат здрави и млади листа под цветните пъпки. Това се отразява добре на качеството и количеството на доматите. Листата, които правят сянка на зреещия домат, също трябва да се премахнат. Плодът има нужда от светлина, за да се развие и узрее. Малките завързи се развиват добре благодарение на фотосинтезата. Когато плодът порасне достатъчно, сам може да участва във фотосинтезата и не се нуждае от зеленината.

Тъй като листата на доматите са разделени на две огледално отразяващи половини, може да се премахне само едната, която е от северната страна или расте на сянка и не участва във фотосинтезата.

Време и начин за подрязване на доматите

Листата може да се отрежат с ножица. Инструментите задължително се дезинфекцират, за да не заразят младото растение. Късането с ръка също е начин, стига да се извърши внимателно.

Кога ще се подрежат доматите, зависи от развитието на доматеното растение. Долните жълти листа се премахват на всеки 2-3 седмици. Стартирането на процеса е в края на юли и началото на август месец, когато растението е вече достатъчно силно. Оранжерийните домати се подрязват по-рано.

Кое е подходящото време за вземане на резници?

Ако целта на подрязването е увеличение на реколтата, подрязването на издънките се прави пестеливо. Добре е да се премахнат всички издънки под първия цветен грозд. Така се запазва основното поддържащо стъбло. Горните издънки произвеждат цветя и плодове.

Премахването на всички листа и издънки ще отслаби растението и затова не се прави!

Водещи новини

Още новини