По кое време и как да пресадим розите си?

  • 05 август 2024 14:45

  • 506
  • 0
По кое време и как да пресадим розите си?
© Freepik

Розите винаги са прекрасно класическо допълнение към домашния пейзаж. Дълголетието, съчетано с техния жив цъфтеж, прави многогодишните рози идеални за почти всяка градинска леха.

В даден момент може да се наложи да преместите вашите установени розови растения.

Това често се случва, когато храсти са засадени там, където нуждите им не могат да бъдат адекватно задоволени или когато розовите храсти просто са надраснали своето пространство.

Грешки, които се допускат при отглеждането на рози

Какво да направите, преди да пресадите розите

Подготовката на розите за пресаждането е полезна по много причини. Обикновено розите с гол корен ще бъдат подрязани за по-лесно боравене. Установените рози също могат да бъдат подрязани, преди да бъдат преместени.

Как да преборим плевелите в градината и какви са ползите от тях?

За подрязване на рози се нуждаете от качествен чифт ръкавици: по-специално от тези, които са предназначени за взаимодействие с рози. Здравият чифт резачки или ножици е наложителен за извършване на чисти и прецизни срезове. Подрязването обикновено се извършва в края на зимата или много ранна пролет, докато растенията все още са в латентно състояние. След като отрежете излишните клонки, внимателно съберете останалите и ги завържете хлабаво с градински канап.

Най-доброто време за пресаждане на рози – есен или пролет

Най-доброто време да обмислите пресаждане на розов храст е в края на зимата или много ранна пролет, преди растежът му да е възобновен. Преместването на растенията, докато са в латентно състояние, ще намали стреса и ще помогне на храстите бързо да се адаптират към новите условия на отглеждане, пише kaktus.bg. 

Възможно е растението да се премести и през останалите части от сезона. Необходими са обаче специални грижи, за да се гарантира оцеляването на храста и да се намали въздействието върху здравето на растението през целия процес.

Правилната хидратация е ключова при преместването на розите по време на периоди на активен растеж. Преди копаене всяко растение трябва да се полива обилно. Премахването на стъблата и цветовете също може да се наложи по това време, тъй като може да бъде доста трудно за засегнатите растения да поддържат изобилен растеж веднага след пресаждане.

Как да вдигнем розов храст

Когато сте готови да изкопаете вашите розови храсти, започнете с кръгови движения около храста. Важно е да започнете широко, тъй като повечето коренови системи ще се простират на приблизително 76 см в диаметър през растението.

Въпреки че може да се изкушите да премахнете излишната пръст от корените, повечето експерти препоръчват да оставите кореновата топка непокътната. Розите се засаждат най-добре веднага. Въпреки това, корените на растението могат да бъдат увити за кратко в чул, за да се предотврати изсъхването им.

Кое е подходящото време за вземане на резници?

Как да засадите отново розов храст

Дупките за засаждане в градината ви трябва да бъдат подготвени с ширина, която е поне два пъти по-голяма от размера на кореновата топка на храста. Дълбочината на дупката зависи от височината на корените на храста. След като корените са разположени удобно в дупката, започнете да я запълвате с градинска пръст, като притиснете около растението с ръце. Можете също така да изберете да включите малко готов компост и други добавки в това време, като внимавате да не изгорите или стресирате растенията.

Основни грижи след преместване на рози

Поддържането на розови храсти добре хидратирани след преместването е от съществено значение за тяхното оцеляване. След като бъдат преместени, розовите храсти трябва да получат обилно, дълбоко поливане, като се уверите, че водата достига добре в зоната на корените. Продължете да наблюдавате нивата на влага през целия вегетационен период, като се уверите, че почвата не изсъхва или не се пренасища.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
506 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини