До края на седмицата започва изплащането на помощите за пострадалите при пожарите фермери

Булфото
share

До края на тази седмицата ще започне изплащането на държавните помощи за пострадалите от пожарите фермери, каза служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов в Харманли, предаде БТА. Помощта ще е по de minimis в размер на 25 000 евро, което е в левовата равностойност на около 49 000 лева, уточни министърът. Помощ ще получат и стопаните, които не са регистрирани по Наредба 3, т. нар. задни дворове.

В покрайнините на Харманли, където при големия пожар, разразил се в четвъртък (18 юли) в късния следобед, изгоря фермата с над 250 овце на местния животновъд Иван Янъков и вилата му, д-р Георги Тахов се срещна с пострадалия фермер. Министърът даде кураж на стопанина и го увери, че има подкрепа на държавата: "Ще ти помогнем. Ангажирам се лично. Разбирам те, преживял съм нещо подобно", обърна се министърът към Янъков.

"Всичко, което е градено с години, изгоря. Това ми беше поминъкът", сподели пострадалият животновъд.

В отговор министърът го окуражи: "Ти си млад човек, имаш сили. Ще получиш основното в момента, защото това, което ти се е случило, те вади от бизнеса", каза министър Тахов. Той увери фермера, че освен финансовата помощ ще получи и дървен материал и бетон, за да построи наново изгорялата си ферма.

"Държим връзка с колегите и ако се забавят с животните, ще помогнем и да тях", обеща на пострадалия стопанин министърът на земеделието по повод възстановяване на стадото му. В страната вече има много фермери, които са готови да подадат ръка на Иван Янъков и изразиха готовност да му подарят животно, с които да положи ново начало на поминъка си като животновъд. 

Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите по земеделски култури и загинали селскостопански животни

Мъжът изрази благодарност към всички, които се опитват да му помогнат в тежкия момент. Освен държавната помощ, земеделският министър обеща на животновъда и помощ в лично качество, а не като длъжностно лице.

След опожарения район край Харманли министърът пое и към друга част от силно засегнатите райони в хасковска област - тези в Сакар планина, където ще посети изгоряла ферма със спасени животни в село Левка.

"Ще се прави бърз опис на пораженията и ще предприемем своевременно изплащане на щети, като предстои с постановление на министерски съвет да се установи реда и за подпомагане на физически лица", заяви още министър Тахов.

Водещи новини

Още новини