Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка

  • 22 юли 2024 12:38

  • 154
  • 1
Българските огнеборци с превантивни действия на двата фронта на пожара в планина Славянка
© Булфото (архив)

Трети ден екипи на пожарните служби от Петрич и Сандански, както и служители от няколко горски стопанства, са на границата с Гърция в опит да не допуснат  разпространението на пожара в планината Славянка на българска територия. 

Българските огнеборци продължават с превантивните действия и на двата фронта на пожара - източният, където растителността е ниска, но вчера огънят стигна на 200 метра от границата, и на западния, където пожарът е в гъста гора.

Пламен Поюков, директор на Държавното горско стопанство в Катунци информира:

"Днес сме изпратили много повече хора горе, във високата зона. В 4:30 часа още направихме инструктаж и тръгнаха, пише БНР. 

Гърция: Няма опасност пожарът до Ксанти да стигне до границата с България

Те имат около два часа преход пеша в планината, за да могат да стигнат до високата зона. Говорим за източния фронт на пожара.

Западният фронт - там, където горят иглолистни масиви от гръцка страна и които са в непосредствена близост до нашата (граница), вчера направихме около два километра просека буквално по граничната бразда".

По информация от горски експерти гръцките власти гасят само с летателна техника и не допускат човешко присъствие на пожара, тъй като преди 20 години в този район огънят е възпламенил мини и патрони.

"Само по въздуха няма как според мен, да могат да го загасят пожара. С това, което те правят от тяхна страна,  само да го ограничават", отбеляза Пламен Поюков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
154 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.22 | 14:47

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини