Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите по земеделски култури и загинали селскостопански животни

  • 18 юли 2024 18:56

  • 187
  • 2
Експертни комисии ще констатират щетите от пожарите по земеделски култури и загинали селскостопански животни
© Булфото

По разпореждане на министъра на земеделието и храните д-р Георги Тахов са сформирани експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие" за констатиране на щетите от пожари в земеделски площи, включително унищожена продукция и погинали селскостопански животни. Комисиите ще посетят районите на страната, където е обявено бедствено положение. Обходите ще се извършват при първа възможност, след нормализиране на обстановката, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

По линия на de minimis стопаните могат да бъдат обезщетени за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж. Индивидуалният таван за подпомагане, който земеделски стопанин може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер до 25 хиляди евро. 

ДФЗ с важно съобщение за земеделските стопани в засегнатите от бедственото положение райони

Припомняме, че стопаните в районите с обявено бедствено положение заради пожари, трябва да подадат декларация за наличие на форсмажорни обстоятелства в областните структури на Държавен фонд „Земеделие“ и Общинските служби „Земеделие“ в срок до 15 работни дни от датата на прекратяване на фактическото събитие.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
187 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Експертни комисии

2024.07.18 | 20:55

2
Значи педали

2024.07.18 | 20:55

1
Нали затрихте 30 000 комунистически язовира и сега се щурате като малоумни. Наводнения, градушки, пожари, свлачища, защо ги нямаше при комунизъма? Всичко затрихте, никой няма да ви го направи отново, вие сте следващите затрити.

Добави коментар

Водещи новини