Оранжериите остават празни през зимата заради скъпия ток

gettyimages
share

"80 - 90% от оранжериите в България не са засадени със зимна продукция. Най-голямото предизвикателство за нас е несигурността, никой не знае каква ще бъде цената на енергоносителите утре и затова не можем да пристъпим към засаждане на зимна реколта". Това казва Иван Кабуров от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция пред Bulgaria ON AIR. 

По думите му цените на енергоносителите са се увеличили от три до четири пъти – пелети, газ, електроенергия, а себестойността на произведената продукция се е увеличила около два пъти и половина.

Зеленчуците, отглеждани в оранжерии в Албания, представляват 25% от местното производство

"Голяма част от котлите в оранжериите са на природен газ и не са пригодени за алтернативни горива. Пелетите и въглищата също са с увеличени цени от три до четири пъти. Затова сме поставени пред дилема, защото ако сега засадим, цените на енергоносителите могат да станат много по-високи в последствие  това да ни доведе до фалити", поясни той.

Според Кабуров е по-добре да не засаждат нищо, отколкото да рискуват да фалират.

"Сезонът е изпуснат, каквото и да се направи, нямаме възможност за нов старт. Това ще доведе до повече внос от чужбина на продукти, които са третирани с недоказани препарати", посочи събеседникът.

Водещи новини

Още новини