Зеленчуците, отглеждани в оранжерии в Албания, представляват 25% от местното производство

  • 06 октомври 2022 20:43

  • 2621
  • 1
Зеленчуците, отглеждани в оранжерии в Албания, представляват 25% от местното производство
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Оранжерийното производство на пресни зеленчуци в Албания се увеличи значително през последните няколко години благодарение на държавните субсидии, които осигуряват до 50% от стойността на инвестициите в строителството на оранжерии, съобщава БТА.

Министерството на земеделието и развитието на селските райони в Тирана съобщи, че оранжерийните култури представляват над 25% от местната селскостопанска продукция, като голяма част от тази продукция е предназначена за износ.

Схемите за подпомагане и субсидиране на селското стопанство и финансираната от ЕС програма „ИПАРД“ (IPARD) увеличиха подкрепата за фермерите и предприятията, работещи в селскостопанския сектор.

Отпускат се 30 млн. лв. за краткосрочни кредити на стопани, отглеждащи плодове и зеленчуци и на животновъди

Общо 80 нови соларни и високотехнологични оранжерии бяха открити в 12 области в страната, като няколко от тях са най-големите оранжерийни комплекси сред страните в региона.

Фермерите също се възползваха от финансиране от Агенцията за земеделие и развитие на селските райони чрез програмата „ИПАРД“ за инвестиране в изграждането на автоматизирани оранжерии, създаване на нови работни места и насърчаване на селскостопанското производство за износ и повишаване на доходите за семействата в селските райони.

Оранжерийният бизнес за масово отглеждане на зеленчуци и плодове през последните години съставлява около 40% от земеделските активи в Албания.

Албанският селскостопански износ се е удвоил през последните години, а приходите от износ са се утроили.

Очаква се площта на селскостопанските оранжерии в Албания да надхвърли 6000 хектара.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2621 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.07 | 00:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини