Откриха стотици хиляди тонове недекларирано зърно

Булфото
share

В хода на рутинна проверка в област Бургас на място се установи, че в обект за съхранение на зърно се съхраняват 376 890 тона пшеница, 52 4999 тона царевица и 14 000 тона слънчоглед. В хода на проверката е установено недекларирано количество от над 263 000 тона зърно, от които 260 000 тона пшеница в обект, който също не е деклариран. Това зърно не съществува в правния мир, но физически количествата са налични, обяви на пресконференция министърът на земеделието Иван Иванов.

Служители на Министерството на земеделието са издали констативен протокол, с който се дава гратисен период да се декларират верните данни от обекта и количества зърно. В противен случай ще бъде издаден административен акт за нарушение, добави той. 

До момента са извършени 1900 проверки в обекти за съхранение на зърно във всички области на страната. Установени са на съхранение 1 405 830 тона пшеница, 696 462 тона царевица, 370 715 черен маслодаен слънчоглед, посочи земеделският министър.

На територията на страната циркулират количества зърно, които не са декларирани, не са отчетени като продажби, средствата за тях са с неясен произход и представляват заплаха за продоволствената сигурност на страната. Проверките на терен продължават под ръководството на Министерството на земеделието. По-голямата част от проверяваните обекти са на територията на областите Добрич и Варна. Категорично заявявам, че няма да толерираме действия, които биха били в ущърб на продоволствената сигурност, финансовия контрол и фискалния риск, заяви Иванов.

ГЕРБ саботира сделката за изкупуване на зърно от държавата, обяви земеделският министър

На пресконференцията беше съобщено, че в периода 7-16 март страната са напуснали около 300 000 тона пшеница, 220 00 тона царевица, около 200 000 тона слънчоглед, или общо около 690 000 тона зърно.

Това в никакъв случай не може да означава, че отправените към нас обвинения в последните две седмици имат материално изражение. Очевидно е, че износът е доста голям и означава, че трябва да започнем да го следим още по-отблизо, за да сме сигурни, че няма да оставим страната без зърно до реколта 2023 г., отбеляза зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

 

Водещи новини

Още новини