ГЕРБ саботира сделката за изкупуване на зърно от държавата, обяви земеделският министър

Булфото
share

"Сортови семена" отказва да извърши сделката за интервенция на държавата на пазара за зърно, обяви министърът на земеделието Иван Иванов на пресконференция.

Ръководството на "Сортови семена" забавя необходимите мерки, които правителството е взело за защита на препитанието на българския народ в тази сложна международна обстановка. Безотговорно е в момент на умишлена спекула, засягаща цените на горива и основни храни, да се саботират действията на институциите, които са с цел успокояване на пазара. Настоящето ръководство на "Сортови семена" е назначено от правителството на ГЕРБ, което само по себе си поражда много въпроси, добави той.

Преди да вземат подобно решение Бордът на директорите на "Сортови семена" можеше да дойде тук в министерството, да разговаря с министъра и с екипа на министерството, а те изпреварващо, преди да е излязло постановлението в "Държавен вестник", вземат решение по получена незнайно откъде информация. Според нас това може да се случи с една-единствена цел - да саботират държавата. Приканвам ги незабавно да си подадат оставките и да напуснат дружеството, защото това определено поставя под риск всички действия на правителството, заяви Иванов.

Това е грубо и грозно действие от страна на политическа партия ГЕРБ, защото част от борда на директорите са членове на партията. Това е част от кампанията, която се опитва да постави на колене както държавата, така и българските граждани, които да са поставени в ситуацията или да нямат хляб, или той да е на непосилни цени, подчерта земеделският министър.

Той съобщи, че кабинетът вече разглежда резервни варианти и утре ще бъде обявено дружество, което да извърши купуването на зърното. Дружеството е 100% собственост на Министерството на земеделието. Условията за изкупуване ще бъдат тези, поставени от Държавния резерв, уточни Иван Иванов.

Директорът на Софийската стокова борса: От началото на март няма никакви сделки за зърно, всеки изчаква цените на държавата

Министърът на земеделието съобщи, че закупеното от държавата зърно ще се съхранява в складове на търговци и производители. В момента, по наша информация, у нас има складове за около 14 млн. тона зърно. Наличните количества в страната до миналата седмица бяха около 2 млн. тона зърно. Това означава, че има достатъчно складови площи, коментира Иванов.

Земеделският министър посочи, че компетентните институции правят проверка за спекула на пазара на олио. Нашето становище, както и това на Министерството на икономиката, е, че има изкуствено завишаване на цените, отбеляза Иван Иванов.

 

Водещи новини

Още новини