Цената на смилянския фасул надхвърли 12 лв. заради слаба реколта

pixabay
share

Новата реколта смилянски фасул поскъпва заради оскъдни добиви през тази година, съобщиха от Земеделската кредитна кооперация в Смилян. Едрият сорт фасул се продава над 12 лв., а по-дребният смилянски боб върви по 10 лв. Реколтата от деликатесния фасул е значително по-слаба от други години в резултат на неблагоприятни метеорологични условия през това лято. Около 15 тона са прогнозните добиви от фасул в селата от горното поречие на Арда, според Сафидин Чикуртев, председател на кооперацията.

Период на засушаване и продължителна жега през лятото се оказал пагубен за насажденията от фасул в Смилян. При високите температури цветовете на смилянския боб окапват, затова този сорт фасул вирее най-добре при специфичния климат на района от горното поречие на Арда, обясняват от кооперацията. Добивите на отделни бобени фермери не надвишават една трета от обичайния урожай.

Браншовик: Добрата реколта от слънчоглед в Добруджа няма да коригира цената на поскъпващото олио

Реколтата от смилянски фасул вече е прибрана и част от количествата се сушат преди да стигнат до пазара. Купувачи и ценители на пъстрия родопски боб пристигат още в началото на есента, за да се запасят с продукта.

Търсенето е голямо, но добивите са ограничени, твърдят производители.

Традиционният празник на смилянския фасул засега е отложен заради противоепидемичните мерки. Организаторите на бобената фиеста имат готовност да насрочат празника, ако след края на октомври отпаднат ограниченията за провеждане на масови събития.

Водещи новини

Още новини