Цената на тока ще бъде увеличена поне два пъти през януари?

  • 29 септември 2021 12:29

  • 2701
  • 3
Цената на тока ще бъде увеличена поне два пъти през януари?
© Pixabay

Вследствие на увеличение на цената на газа през януари КЕВР ще бъде принудена да увеличи цената на топлинната енергия, а оттам – цената, на която се изкупува съпътстващо произвежданата електрическа енергия. Това прогнозира енергийният експерт Еленко Божков, бивш член на КЕВР, член на Стратегическия съвет при президента, в интервю за "Фокус".

Еленко Божков обясни, че ще се наложи увеличението на т.нар. такса "Задължение към обществото", която се заплаща от всички – и от битовите потребители, и от бизнесът.

С тази такса се компенсират премиите между пазарните цени и преференциалните цени за топлофикациите, за електрическата енергия. И оттам, като се увеличи тази такса "Задължение към обществото", ще нараснат и сметките за електрическа енергия. Значи ще има две увеличения. Това беше потвърдено и на пресконференцията, която беше дадена в Министерски съвет, и от Иван Иванов, като той се измъкна ловко с това да не отговори на въпроса колко ще бъде увеличението, защото не се знае как и с колко ще се увеличи цената на природния газ до края на декември тази година, защото увеличаването непрекъснато нараства и продължава, подчерта експертът.

Има ли спекулации на пазара с ел. енергията?

Според Еленко Божков през тази година България вече е трябвало да може да ползва азерски газ, който е значително по-евтин.

На този въпрос дължи отговор директорът на "Булгаргаз". Това са 1,3 милиарда кубически метра годишно, които ние не получаваме. Тръбата, по която можеше да се доставя този газ, все още не е завършена. Това е връзката с Гърция. Тя се забави поради действие, или не – правилното е да се каже поради бездействието на правителството на Борисов близо две години. Хвърлиха се всички усилия, за да се завърши "Турски поток", който също закъсняваше, беше зарязан и продължава да бъде зарязан строежът на тази връзка, която трябваше да бъде завършена – забележете – още юли тази година, посочи Еленко Божков.

Янев обяви мерки за справяне с високата цена на тока

Експертът обясни, че това, което може държавата сега да направи при извънредни обстоятелствата като тези, е да търси начин за евентуално ограничаване на износа.

Въпреки че сме заплашени от санкции от страна на Европейската комисия и Европейския съюз, ако ние ограничим износа. Но в същото време виждаме, че Франция ограничава износа от своите атомни централи, така че да може нейните потребители да се ползват първи от по-ниските цени от ядрените централи на Франция. Същото би могло да се направи и при нас, само че трябва да се намерят законови пътища, подчерта Еленко Божков.

Последвайте канала на

Владимир Василев
2701 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Русенец

2021.09.29 | 18:59

3
Да попитам: Това увеличение на тока, като как стимулира хората да си хвърлят дизеловите коли и да вложат пари в електромобили?
Русенец

2021.09.29 | 17:54

2
Лакомите винаги ще са лакоми. Само намаленото потребление може да ги принуди, да намалят цените.
Еми...

2021.09.29 | 13:31

1
да поздравим още веднъж бандата на умнокрасивите, която затвори 4 безопасни, работещи и евтини блока на АЕЦ "Козлодуй", за да може Франция да построи АЕЦ в Румънияя.

Добави коментар

Водещи новини