Засегнатите земеделски стопани от COVID кризата могат да кандидатстват за еднократно финансово подпомагане

Novini.bg
share

Засегнатите земеделски стопани от COVID кризата могат да подават до 4 юни заявления за еднократно финансово подпомагане по извънредната подмярка "COVID 1", финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Това съобщи на пресконференция експертът от Областния информационен център в Ловеч Росица Кривирадева.

Тя обясни, че право на еднократното финансово подпомагане имат земеделски стопани, регистрирани по Наредба 3, които са кандидатствали за подпомагане по схемите за директни плащания миналата година и досега не са получавали еднократна помощ по мярката "COVID 1".

Помощта се отнася за сектори като плодове и зеленчуци, оранжерийни зеленчуци и животновъдство. Подпомогнати могат да бъдат стопаните, които отглеждат биволи, говеда, овце и кози, както и производителите на ягоди, малини, круши, ябълки, кайсии, череши, вишни, праскови, сливи и десертни лозя, също така домати, краставици, пипер, картофи, лук, чесън, моркови, зеле, корнишони и патладжани.

Земеделските стопани получиха над 45 млн. лева по Натура 2000 за Кампания 2020

Право на подпомагане имат и стопаните, които отглеждат маслодайна роза, винени лозя и декоративни растения.

Заявленията се подават в общинските служби по земеделие.

Еднократната финансова помощ е до 13 500 лева, в зависимост от площта на стопанството или броя на животните. Осигуреният финансов ресурс за подпомагане по мярката е 14,7 милиона лева, добави Кривирадева.

Водещи новини

Още новини