Приемът на проекти по подмярката за млади земеделски стопани се удължава до 31 януари

  • 06 януари 2023 17:57

  • 501
  • 0
Приемът на проекти по подмярката за млади земеделски стопани се удължава до 31 януари
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

До 31 януари се удължава приемът на проекти по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от мярка 6 „Развитие на стопанства и предприятия“ на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. Целта е повече млади земеделски производители да се възползват от подпомагането по Програмата, съобщават от Министерство на земеделието.

Процедурата е насочена към подобряване на цялостната дейност, икономическата ефективност и конкурентоспособността на младите стопани в България. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е левовата равностойност на 15 500 000 евро, като подпомагането за един млад фермер е в размер на левовата равностойност на 25 000 евро.

И тази година няма да има загуба на средства по ПРСР

Допустими кандидати по подмярката са земеделски производители – физически лица, еднолични търговци или ЕООД, които отговарят на три условия. Кандидатите трябва да са регистрирани за първи път като земеделски стопани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани; икономическият размер на стопанството да е в границите между 8 000 и 16 000 стандартен производствен обем (СПО) и са на възраст от 18 навършени до 40 навършени години (включително) към датата на подаване на проектното предложение.

Желаещите да участват по процедурата следва да имат предвид, че в рамките на настоящия прием имат възможност да се възползват от безвъзмездно изготвяне на бизнес план и предоставяне на консултантски услуги от страна на Национална служба за съвети в земеделието, Научен център по животновъдство и земеделие – Смолян и „Академис“ ЕООД.

Приемът на проектни предложения по подмярка 6.1 започна на 1 ноември 2022 г. с обявена крайна дата 6 януари 2023 г. Според справка в ИСУН до 6 януари са подадени 348 проектни предложения със заявена финансова помощ за общо 8,7 млн. евро. Удължаването на срока до 31 януари ще даде възможност повече кандидати да се подготвят и да комплектоват всички документи, както и ще се гарантира по-ефективно и ефикасно управление на финансовите средства.

Пълният пакет документи по процедурата (условията за кандидатстване, условията за изпълнение и приложенията към тях) е публикуван на интернет адреса на Министерството на земеделието: www.mzh.government.bg и на Единния информационен портал за обща информация за управлението на Европейските структурни и инвестиционни фондове: www.eufunds.bg.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
501 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини