Предлагат разрешенията за изкупуване на суров тютюн да са със срок от четири години

pixabay
share

От 1 април 2020 г. разрешенията за изкупуване на суров тютюн от безсрочни да станат със срок от четири години, предвиждат приети на първо четене промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия.

Предвижда се данните за тютюневите изделия да се представят само от производителите и вносителите на съответните изделия и посредством общ електронен портал за представяне на данни, а именно - чрез Общия портал на Европейския съюз (EU-CEG). Върху всяка потребителска опаковка на тютюневите изделия ще следва да се посочва броят на късовете от съответното изделие или теглото на тютюна, както и наименованието на производителя или вносителя.

В разпоредбите се завишават санкциите за лица, изкупуващи суров тютюн в нарушение на изискването да притежават валидно разрешение и да са сключили договор за изкупуване с тютюнопроизводител, или когато не са предоставили на съответната комисия по тютюна изискуемата информация. Предвижда се санкцията да е не по-малко от 30 на сто от стойността на тютюна, а самият тютюн да се отнема в полза на държавата. Подобно изискване се въвежда и по отношение на невписани в регистъра лица, съхраняващи суров тютюн.

Отнетият в полза на държавата тютюн ще се унищожава чрез изгаряне от комисия, определена със заповед на директора на съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

 

Водещи новини

Още новини