СЗО: Турция е лидер в борбата срещу тютюнопушенето

29 юли 2019 11:19

СЗО: Турция е лидер в борбата срещу тютюнопушенето
© pixabay
695 0

Турция е лидер в изпълнението на препоръките на Световната здравна организация (СЗО) срещу тютюнопушенето, съобщава "Дейли сабах".

В доклад на организацията се посочва, че Турция е приложила успешно рамката на СЗО за контрол на тютюна и се насърчават и другите страни да последват положителния ѝ пример. Турция наред с Бразилия е сред водещите страни в борбата с пристрастеността към тютюневите изделия, а турският президент Реджеп Ердоган е известен като върл противник на тютюневия дим. На няколко пъти той бе забелязан да убеждава пушачи да се откажат от пушенето, а когато те склонят, да им взима кутиите цигари.

През септември 2016 г. той убеди и тогавашния външен министър на България Даниел Митов да откаже цигарите на среща на върха на НАТО в Полша. Турция въведе забрана за пушене на закрито през 2009 г., първо в ресторантите, баровете и подобни заведения, а по-нататък и в други затворени пространства.

Извършват се редовни инспекции за изпълнението на закона, а здравното министерство е създало специална гореща линия за пушачите, желаещи да се откажат от вредния навик. Въвеждането на забраната е имало ефект за намаляването на броя на пушачите. Допълнително за това са допринесли и увеличените акцизи върху цигарите, посочва изданието.

БТА
695 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини