В Добричко започна прибирането на фасула

pixabay
share

Започна прибирането на фасула в Добричкия регион, който традиционно е сред големите производители на протеиновата култура, съобщават от областната дирекция "Земеделие".

През тази стопанска година фасулът се отглежда в близо 5300 декара, като около 10 на сто от полетата - край Балчик и Тервел, са реколтирани.

Засега средният добив е 99 килограма от декар, посочват от областната дирекция "Земеделие".

През миналото лято стопаните прибраха средно по 153 килограма фасул от близо 7600 декара в региона, според сравнението.

Селекционерите в Добруджанския земеделски институт, където са създадени редица сортове български фасул - "Добруджански 7", "Устрем", "Елексир", "Блян", "Скития", сочат сред ценните качества на културата не само високото съдържание на протеин, но и на растителни влакна и витамини.

Водещи новини

Още новини