Вирусът на африканската чума е патогенен само за дивите и питомните свине. Използването на свинско месо от хората не може да ги разболее, но е препоръчително да се купува месо от търговската мрежа. Всяко купуване на месо от местата, където има зараза, представлява риск за разпрострaнението на това заболяване. Това каза в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия зам.-директорът на Центъра за оценка на риска към Министерството на земеделието и храните д-р Илиян Костов.
За хората вирусът не е патогенен, не носи никаква смъртна заплаха, но с консумирането на месо, което не е обработено топлинно, има огромен риск за животните, обясни д-р Костов.
По думите му заразените прасета се унищожават съгласно европейското законодателство в 3-километровата зона с цел да се спре разпространението на заразата. В 10-километровата зона се взема кръв, за да се изследва вирусът. Започваме и информационна кампания, за да уведомим кметовете какви мерки трябва да се вземат, за да се запазят животните, посочи експертът.
Той съобщи, че в момента огнищата на заразата са 19.
Заболяването се пренася по два начина. Първият е контакт между болни и здрави животни, като най-често контактът е между диви свине и т.нар. свине от задния двор. Другият начин е т.нар. индиректен пренос - с кухненски отпадъци, които не са обработени. Затова е много важно да се спре нерегламентираното движение на животни и хора от местата, където е установено заболяването, каза още д-р Илиян Костов.