СДС пита: Кой управлява най - голямата криза с чумата по свинете?

  • 25 юли 2019 09:54

  • 1363
  • 1
СДС пита: Кой управлява най - голямата криза с чумата по свинете?
© Pixabay

"Това, от което се опасявахме, се случи. От СДС точно преди година предупредихме, че държавата закъснява с мерките, предприети за ограничаване на африканската чума по свинете. Обърнахме внимание на това, но тогавашните усилия и мерки бяха насочени основно към изграждане на бутафорната ограда по сухопътната граница със северната ни съседка, за която предупредихме, че няма да свърши работа. За съжаление не бяхме чути, а сега африканската чума по свинете, която за щастие не е опасна за хората, но нанася огромни икономически вреди, се разпространи и в промишлените свинекомплекси", се казва в позиция на СДС.

"Преобладаващата част от тези свинекомплекси се намира в Североизточна България. Разстоянията между тях не са големи, някои са икономически и технологично свързани, което означава, че трябва да се предприемат незабавни мерки за ограничаване на болестта.

Българското свиневъдство е изправено пред икономически колапс.

Въпреки това, виждаме че за борбата с тази болест се разчита на служители от средния ешелон, като началника на отдел от БАБХ Александра Митева. А само преди седмица беше актуализиран съставът на Централния епизоотичен съвет към Министерския съвет. Начело на съвета е заместник министър-председателят Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, заместник-председател е министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри, а секретар - изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев. Членове са министрите на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на здравеопазването, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на околната среда и водите, на икономиката.

При такова високо ниво на състава на този съвет, се питаме как е възможно говорител по изключително важния въпрос, свързан с биосигурността ни, да бъде началник на отдел от БАБХ?!

Къде са председателят на групата, секретарят и членовете?!

Кой управлява най-голямата епизоотична криза в съвременната история на животновъдството?

Засега виждаме на терен, хвърлени на амбразурата, експерти, зам.-областни управители и местни кметове на населени места. Има спешни въпроси, на които няма отговор от лятото на 2018 година: Какво се случва с труповете на евтаназираните свине? Дали тяхното заравяне няма да доведе до замърсяване на околната среда? Защо, след като повече от 10 г. се обсъжда въпросът за построяване на екарисаж в Североизточна България, район, в който е концентрирана значителна част от животните, това не се случва? Защо въпросът с обезщетенията не се решава със застрахователен пул, за да не се ползват бюджетни средства? Призоваваме спешно компетентните органи да се съобразят с Решение на ЕК от 19 юли 2019 г., подписано от еврокомисаря за здравеопазване и безопасност на храните, да излязат на терен и да организират минимализирането на екологичните и икономическите щети за сектор свиневъдство", се казва в позиция на СДС.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1363 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.07.25 | 10:18

1

grobarski podlogi krizata sas svinete se upravliava ot interesite na svineproizvoditeli koito iskat spokoino da si prodavat stokata prosto i logicno slugi.

Добави коментар

Водещи новини