ДПС за разпространението на чумата: Има небрежност

"Ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, ще се разпространи заразата африканска чума по свинете", каза народният представител от ДПС Бюрхан Абазов пред журналисти в парламента за африканската чума по свинете.

"Най-лошият сценарий е да продължи в другите промишлени свиневъдни обекти, което е абсолютно най-лошият и най-нежеланият сценарий от нас. За съжаление това, което не искахме да се случи - заразата да влезе в големите свинепромишлени комплекси, вече е факт", каза още той.

Според Абазов е прав еврокомисарят, че има небрежност. "За съжаление трябваше да ни го каже еврокомисарят. Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че тя ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в критична ситуация", коментира Бюрхан Абазов.

На въпрос дали е обречено свиневъдството в България, той посочи, че ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, заразата ще се разпространи.

Попитан дали ДПС ще търси политическа отговорност, Абазов посочи: "Утре имаме изслушване на министър Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри и на вицепремиера, който е отговорен за този национален щаб, така че след това може би ще вземем решение", допълни още Абазов.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет