Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион

Pixabay
share

Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион, който е сред лидерите в производството на протеиновата култура.

Засети са първите стотина декара полета в землището на Каварна, но подготвените вече площи за културата в крайморската община, в Генерал Тошево и Тервел достигат 3910 декара, съобщиха от областната дирекция "Земеделие".

През миналата стопанска година в региона бяха произведени по 153 килограма фасул от декар от общо 6440 декара масиви, припомнят от областната дирекция "Земеделие".

С въвеждането на схемата за обвързано подпомагане на производителите на протеинови култури в последните години площите с фасул в Добричкия регион достигат между 6000-8000 декара. Фасулът е сред културите, които обогатяват почвата с азот, а като хранителен продукт се цени заради високото съдържание на хранителни влакна. Според селекционерите от Добруджанския земеделски институт браншът трябва да осигурява поне по пет килограма боб на българин годишно.

Водещи новини

Още новини