Започна сеитбата и на фасула в Добричкия регион, който е сред лидерите в производството на протеиновата култура.
Засети са първите стотина декара полета в землището на Каварна, но подготвените вече площи за културата в крайморската община, в Генерал Тошево и Тервел достигат 3910 декара, съобщиха от областната дирекция "Земеделие".
През миналата стопанска година в региона бяха произведени по 153 килограма фасул от декар от общо 6440 декара масиви, припомнят от областната дирекция "Земеделие".
С въвеждането на схемата за обвързано подпомагане на производителите на протеинови култури в последните години площите с фасул в Добричкия регион достигат между 6000-8000 декара. Фасулът е сред културите, които обогатяват почвата с азот, а като хранителен продукт се цени заради високото съдържание на хранителни влакна. Според селекционерите от Добруджанския земеделски институт браншът трябва да осигурява поне по пет килограма боб на българин годишно.