Няма как култивираната печурка да е отровна, обявиха от Съюза на гъбопроизводителите в България

Getty Images/Guliver
share

Няма как култивираната печурка да е отровна. Това заяви по време на пресконференция в Пловдив Илиана Димитрова - председател на Съюза на гъбопроизводителите в България, предава БТА.

Тя заедно с други производители на гъби от страната коментира случая с натровеното семейство. Десетте причини да изберем български печурки и защитен ли е българският потребител.

Пазарът в страната е залят от печурки внос от Полша, а българските гъбопроизводители нямат достъп до търговските вериги или ако имат такъв, то той е в малки количества, стана ясно на пресконференцията. По думите на производителите полската гъба в никакъв случай не е прясна, защото е минимум на пет дни, когато е вече в магазина.

Николай Манолов - гъбопроизводител от Хасково, каза, че в България се внасят евтини гъби, които не са стандартизирани. Хубавата гъба е с диаметър между 3 и 5 сантиметра, каза още той и добави, че и в чужбина тази гъба поддържа висока цена. След случая с натровеното семейство търсенето на български гъби се е увеличило двойно и тройно, но това според българските производители на гъби е временно.

От сектора се оплакаха, че няма адекватна подкрепа от страна на държавата, посочиха трудностите, както и липсата на субсидии и достъп до европейско финансиране по проекти.

Водещи новини

Още новини