Ивелина Василева: 3,5 млн. лв. са заделени за проекти по програмата „Чиста околна среда“

Булфото
share

За 2016 са заделени 3,5 млн. лв. за реализиране на проекти по програмата „Чиста околна среда“. Това каза на пресконференция министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Василева поясни, че чрез ПУДООС за годината са налични 61 млн. лева за реализиране на проекти свързани с опазването околната среда в секторите ВиК, "Отпадъци" и "Биоразнообразие".

Василева припомни, че програмата се провежда повече от 15 години като до този момент изключително успешно се реализира, имайки предвид интересът на бенефициентите и проектите, които се реализират. За своята над 15-годишна история по линията на кампанията са реализирани общо 3 440 проекта на стойност над 22 млн. лв" обяви министърът.

В резултат на проведената кампания са били подписани 477 броя договори за осигуряване на безвъзмездна финансова помощ за 3 490 000 лв. Реализирали са се 122 проекта на училища на стойност 594 000 лева, 121 проекта на детски градини и комплекси и 234 проекта на общини и кметства за 2 297 000 лева.

„Проектите допринасят за формирането на екологично съзнание и култура, насочени основно към младите и малките и дейност, свързана с подобряване на градската среда, създаване на уютни кътове за децата. Всичко това е реализирано в рамките на миналата година, като в края на 2015 г. беше взето решение на УС на ПУДООС и през 2016 г. отново да се реализира кампанията със съшия обхват и бюджет“, поясни министър Василева.

"За 2016 са заделени 3,5 млн. за реализиране на проекти. 2,3 млн. лв. ще бъдат на разположение за общини и кметства и съответно 1,2 млн. лв. за детски градини училища и общински детски комплекси“, каза министър Василева.

Водещи новини

Още новини