Житна дървеница нападна Търговищко и Поповско

share

Миграция на вредна житна дървеница е установена в площите със зърнени култури в Търговищки и Поповски агроекологичен регион, съобщава БТА.

Експертите посочват, че тези насекоми са най-опасния неприятел по житните култури.

Обследването на състоянието на есенниците след зимния период е извършено в края на април. Наблюдавана е степента на поражение на посевите от ниските температури, от мишевидните гризачи и от нападение от болести и неприятели, обяснява Биляна Рачева, която е експерт в дирекция Областната дирекция "Земеделие" в Търговище.

Нападение от основните болести и вредители с икономическо значение не е констатирано. Миграцията на вредната житна дървеница е установена в средата на април. Борбата срещу неприятеля се провежда след приключване на миграцията му, а настъпилото застудяване и дъждовният период я забавят и удължават, посочват специалистите. За да бъде ефективна борбата срещу възрастните, тя се провежда до началото на снасянето на яйцата.

От земеделската дирекция допълват, че през последната седмица на март е установено начало на поява и вредна дейност на рапичен цветояд в Търговищки и Поповски регион, като отчетената плътност е била 2-4 бръмбари на растение. Очаква се плътността да се повиши над прага на икономическа вредност. В момента рапицата е във фаза на цъфтеж.

Водещи новини

Още новини