2014-а ще е нулева по Програмата за селските райони, обяви земеделският министър

share

2014-а ще е нулева година по Програмата за развитие на селските райони за България. Фермерите няма да могат да получат европейски пари за своите проекти, обяви в интервю за Дарик министърът на земеделието и храните Васил Грудев. Причината е в забавянето на окончателния вариант на програмата, който трябва да бъде одобрен от ЕК.

Земеделският министър отбеляза като друг удар за българските производители на храни и стоки от сектора е руското ембарго, което идва в отговор на санкциите на Европейския съюз към Русия. Министър Грудев посочи, че преките загуби от договорите на българските фермери с Русия ще достигнат 10 милиона лева до края на годината.

"Истината е, че програмата за развитие на селските райони 2014-2020 ще се превърне в най-добрия случай в програма за развитие на селските райони 2015-2020. Това е абсолютен факт", каза Грудев.

Първият предварителен вариант на програмата е изпратен в Еврокомисията три седмици преди министър Грудев да встъпи в длъжност. "Тук се наслагва фактът, че нашата програма за съжаление беше подадена последна от всички 28 страни-членки. Това обаче нас ни обричаше и на нулева година, ако трябва да бъда честен. Трябва да скъсим всички времеви параметри на разглеждане, за да може до края на годината да имаме одобрена от Брюксел Програма за развитие на селските райони", каза Грудев.


 

Водещи новини

Още новини