ДФЗ поискал 50 000 евро рушвет от бос на яйца

share

Поискаха ми 50 000 евро, за да получа 848 000 евро от Фонд "Земеделие". Това заяви пред "Преса" един от най-големите производители на яйца в България Азис Азис.

Той управлява модерна птицеферма в района на Търговище и е направил проект за оборудване с нови машини по селската програма.

Рушветът бил поискан чрез подставени лица, които обяснили, че стандартно той варира между 5 и 7% от субсидията. Тъй като във фонда са затлачени много проекти , а програмата изтича, комисионната вече дори била вдигната.

Бизнесменът категорично отказал да плати каквото и да било под масата и обяви пред изданието, че е готов да застане с лицето си пред цяла България и да обясни колко работници има и какви данъци плаща.

Преди два дни той е успял да се види за минути със земеделския министър проф. Димитър Греков и му е разказал за проблемите си.

"И ние от бизнеса имаме вина, защото се страхуваме да говорим. Страх ни е, защото имаме кредити до гушата и едва го обслужваме", допълни фермерът, който е направил едно от най-модерните предприятия за яйца в Европа. Компанията сега дори изнася продукция за Швеция. Злополучният проект е за покупка на машини, но цялата инвестиция е за 7,8 млн. евро.

Азис Азис иска да застане срещу за.-шефът на фонда Виолета Александрова и да я попита имала ли е някога работници, на които всеки месец да дава заплати. "Ние тези пари ги печелим с много труд, а не с някакви комисионни", каза Азис.

Вече 9 месеца бизнесменът не е имал никаква комуникация с фонда и няма обяснение защо няма плащане по одобрения проект.

Водещи новини

Още новини