Димитър Греков: Проверяваме дипломите на всички в земеделието

share

Ще направим ревизия на работата на предшествениците ми в Министерството на земеделието. Това заяви пред БТВ Димитър Греков. Той обаче уточни, че няма да търси реваншизъм, а ще използва добрите практики. Въпреки всичко ще се проверят качествата на всички служители и дали някъде няма нови "калинки", уточни земеделският министър.

По-голяма част от зърнопроизводителите стопанисват земя под аренда. Това е начинът да се търси ефикасно стопанисване на земята, но големите арендатори и субсидиите, които те получават не са проблем пред развитието на земеделието.

Ще обърнем внимание на малките производители, за да могат да стартират успешно, заяви министърът на земеделието Димитър Греков. Фермерите в България са на много добро ниво, но не трябва да се противопоставят отрасъл срещу отрасъл. Борим се от 12-15% от общия пакет да се дадат на зеленчукопроизводството, овощарството, където има по три култури, които се субсидират. Възможността да се отглеждат различни категории животни е много голяма, добави Греков.

Той потвърди, че смята да реформира работата по ОП „Развитие на селските райони“ агробиологичните мерки и развитие на биоземеделие. Греков смята за свой приоритет и дейността по обучение и образование на квалифицирани кадри. В момента има 90 гимназии, в които се обучават на селскостопански науки. Той обаче не скри притеснението си, че учениците там се обучават на комбайни, които са от 60-те години.

Водещи новини

Още новини