Служебният министър на земеделието отказал на Орешарски

  • 03 юни 2013 13:43

  • 4496
  • 3
Служебният министър на земеделието отказал на Орешарски
©

"Получих покана да вляза в новото правителство като титуляр, дори водехме предварителни разговори. Аз поставих изрично условие земеделието да стане приоритет в развитието на икономиката, но не получих потвърждение и отказах", това призна служебният земеделски министър проф. Иван СтанковИван Станков Иван Станков - Български ветеринар и министър на земеделието и храните в правителството на Марин при завръщането си на старото си работно място като ректор на Тракийския университет в понеделник.

Ученият определи като ползотворна работата си през тези 78 дни в Министерството на земеделието и храните. Като успех проф. Станков счита защитените при първата дискусия в Брюксел приоритети в развитието на селското ни стопанство сред които вече били животновъдството, зеленчукопроизводството и биоземеделието. Добра работа свършил и сформираният научен бизнес-съвет, чийто зам.-шеф бил сегашният министър проф. Димитър ГрековДимитър Греков Проф. Димитър Греков е специалист по бубарство и преподава в пловдивския аграрен университет по. Станков се надява той да уважи труда на своите колеги и да ползва готовата разработка, която щяла да бъде предадена на президента. Ревизията на раздадените неправомерно пасища на фермери без животни, свиване субсидиите за едрите земевладелци, старта на новата хидромелиоративна система били част от набелязаните, но несвършени неща от служебния земеделски министър.

„Аз не надникнах, аз влязох в кухнята на българското земеделие и се убедих в какво окаяно състояние", заключи проф. Станков.
В първият си работен ден ректорът на Тракийския университет даде старт на мащабен проект за подобряване на образователната структура на вуза. Санирането на целия учебен корпус включва подмяна на 14 хил. кв дограма и 9 хил. кв. м топлоизолация и ще намали енергийните разходи между 40 и 50 на сто. Проектът включва и пълна дигитализация на университетската библиотека заедно със система за ползване на библиотечните фондове и от незрящи. Общата сума за обновяването на учебната база надхвърля 4 млн. лв, като над 90 на сто за безвъзмездна помощ оперативната европрограма за регионално развитие. Проектът трябва да бъде реализиран за 7 месеца, но строителите дават гаранции, че до първият учебен ден на студентите през есента щели бъдат готови 90 на сто от предвидените строително-монтажни дейности.

Последвайте канала на

Novini.bg
4496 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.06.07 | 08:49

2
Този ветеринар, какво разбира от земеделие, че чак го поканили за министър. Дори не е разбрал, че земеделието не е част от икономиката, а съвсем отделен стопански сектор.

2014.01.07 | 10:00

3
А ТИ СИ ТЪП И НЕ ЗНАЕШ ЧЕ НЕ Е ВЕТЕРИНАР А ЗООИНЖИНЕР

2013.06.04 | 08:26

1
Тази селска пръка ли бил поканен! Смешник!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини